SVAR PÅ SPØRSMÅLSRUNDEN OM ILDER-PIXIE!

Damtidaaam! *Lager fanfare-lyd* Nå kommer endelig svarene dere har venta på!

For en god stund siden (enda lengre sida en jeg huska!), hadde jeg en liten spørsmålsrunde om Pixie, her på bloggen. Innlegget finner dere her. Nå kommer endelig svarene, og jeg håper dere får svar på det dere lurte på.Går Pixie løs hele dagen, eller har du henne i bur også?

Pixie er så heldig at hun har tilgang på hele leiligheten. Hun er i buret når vi sover eller er på jobb, ellers er hun ute akkurat når det passer henne. Og selv om buret hennes er åpent nesten hele dagen, hender det ofte at vi finner henne sovende i hengekøya si, inne i buret. Hun blir aldri lei av den.Hvor stort bur har du til ilderen din? Jeg skal jo få ilder til våren, og jeg snakket med de på dyrebutikken om bur, og de sa jeg burde ha et som var minst like høyt som meg. Og jeg er 1,69. Syns det blir litt høyt, eller? Særlig med tanke på at den skal være ute hele dagen og kvelden da jeg er hjemme.
Buret til Pixie er 1.60cm høyt, og 80cm bredt og dypt. Det er utrolig stort, så hun har masse plass. Det er ikke en nødvendighet å ha et så stort bur, men det er klart at det er bedre for ilderen din å ha litt for mye plass, enn litt for lite. Det første buret Pixie bodde i var et vanlig kaninbur, og det holdt lenge, jeg bare ønska meg et større til henne. Mange bilder av buret til Pixie finner du her! Du kan jo kjøpe et vanlig kaninbur til å begynne med, det holder lenge når de er valper, også kan du jo oppgradere til et større ett når ilderen din blir voksen. Bare husk på at sprinklene på et kaninbur ikke er like tette som på et ilderbur, så forsikre deg om at valpen din ikke kommer seg igjennom. De er helt sinnsykt små da de er valper, og de kommer seg fram på de minste steder. Ønsker deg masse lykke til med ildervalp!

Er det lett å lære de å gå på do?
Det spørs akkurat hva du mener med lett, og hvor stor tålmodighet du har! Jeg syntes ikke det har vært noe problem med Pixie, men jeg har kanskje vært heldig? Når de er bittesmå har de selvsagt noen uhell, men i det store og det hele har Pixie vært veldig flink til å bruke kassa si, og er vi ute gjør hun jo som hunder, og gjør sitt fornødne i veikanten. Da Pixie var valp hadde jeg med meg en isboks med sand i, og den hadde jeg med meg overalt hvor jeg hadde med meg henne. I sofaen, på gulvet, i senga. Man ser veldig enkelt når en ilder må på do, de rygger sakte bakover og løfter halen sin høyt, da tok jeg enkelt bare tak i henne og satt henne i kassa si. Etterhvert lærer de jo at det er dit de skal gå, så når jeg er på besøk hos noen med katt går Pixie automatisk i kassa når hun må gjøre sitt. En veldig fin ting med ilder kontra andre små dyr, er at de aldri gjør sitt fornødne på deg, og det er jo veldig fint. Mange lurer på om de bare helt plutselig går på do på deg, men det gjør de aldri, sånn sett er de akkurat som katter.

Hvordan foregår bitetrening?
Dette med bitetrening er veldig individuelt fra ilder til ilder, og fra eier til eier. Det er hundre forskjellige måter og bitetrene en ilder på, og mange er uenige med hverandre om hvordan det skal gjøres. Det aller beste er nok bare å følge sine egne instinkter, også kommer det av seg selv, det er sjeldent at noen gjør dette likt. Vi er så heldige å ha en helt bitefri ilder nå, og det er så deilig når man endelig kan stole på ilderen sin. Hver gang Pixie beit la vi henne på ryggen og tvangskoste henne, ildere hater å kjede seg, og de kjeder seg av ingenting, så dette gjorde at hun tilslutt ikke gadd å bite lenger. Man skal aldri bruke makt når det gjelder å trene dyr, enten det er snakk om store eller små, så husk at positiv feedback gir positivt dyr. Skader du et dyr da det gjør noe du ikke ønsker kan du heller ikke forvente at dyret gjør som du ønsker. Noen tar et godt tak i nakkeskinnet da de gjør noe galt, men en ilder vil ikke finne dette noe annet enn kjedelig. Det trigger noe som gjør at de gjesper og gjesper og tilslutt sovner de, ergo; ingen effektiv måte å løse ting på. Tvangskosing fungerer helt perfekt på ilder, hold de fast og kos på de, og så raskt de slutter å bite, gi masse ros og gjerne en godbit.Bruker du å gi henne hele, døde kyllinger? Med fjær og nebb og alt? Har hørt at det skal være skikkelig snacks.. usj!
Nei! Og dette av den enkle grunn at jeg ikke tror det er noen god idè å gi en ilder noe som ikke er rent kjøtt. De er fantastiske jegere, og kapable til å både slakte og spise hele dyr. Men det er viktig å tenke på at ilderene vi har er tamme, og derfor har de aldri spist hele dyr. De får tørrfòr, så magene dems ville nok reagert på nebb, klør og fjær. Derimot kan du gi en ilder rått kjøtt, dette er utrolig sunt for de, og mange elsker det. De kan få hva som helst av ubehandla kjøtt, dvs. at de ikke skal ha noe røkt eller saltet, men ubehandla rått kjøtt er midt i blinken. I kjøpskontrakta til Pixie har jeg lovet å fòre henne med kjøtt så ofte det lar seg gjøre, men Pixie er kresen, og vil ikke ha det. Allikevel prøver jeg nå og da, noe blir tatt godt imot, annet ikke.

Hva er favorittmaten hennes?
Pixie får Iams kattefòr. Den lilla pakka som er for kattunger, den er å få kjøpt på alle dyrebytikker som fører Iams, og man får den til en rimelig penge. Jeg kjøper 10kg sekk, da det varer lenger og er veldig mye billigere i det lange løp. Ildere kan få mye annet tørrfòr også, men husk å sjekke at det er riktig næringsinnhold for ilder. De skal ha mye proteiner, mye fett og lite salt. Google ilder og fòr, så finner du mange typer. Ellers er Pixie gal etter bananchips, og det får man kjøpt overalt. Nesten alle ildere liker dette, og dette er sunn snop, men husk at det samme gjelder for ildere som for oss, ikke snop hver dag, og aldri store mengder.

Vet du om noen fine nettsider hvor de selger ting til ildere?
Det er nok mange nettsider som selger ilderting, men de aller fleste nettbutikker, som dyrevutikker, er unødvendig overprisa. Jeg sverger til eBay, og kjøper alt av utstyr og ting der. Da bare søker du på "ferret" og f.eks "hammock", også kommer det opp helgekøyer til ildere. De elsker å ligge i disse, og det er en ivestering du virkelig kommer til å få igjen for.

Har du maange søte og morsome navneforslag til en gutteilder?
Jeg har nok noen, men de velger jeg å holde for meg selv, men om du går inn på denne siden finner du mange forslag. Du kan jo også google ilder + guttenavn, også får du enda flere forslag.

Hvor gammel er Pixie?
Pixie er født 31. juli 2011, så det vil si at hun blir 8 måneder førstkommende lørdag! På bildet under er hun i underkant av 8 uker. Flere bilder fra denne tiden finner dere her!Har du planer om flere ildere i framtiden?
Hehee, jaa, hva skal man svare på sånt? Jeg har i hvert fall veldig lyst på! Om det blir en til enda, det er jeg usikker på, men både jeg og samboeren min har lyst på flere. Dere får følge med på bloggen, plutselig dukker det opp en overraskelse, eller fler!

Hvem av venninnene dine liker ilderen din best!?
Jeg får vel svare Vilde på dette spørsmålet, vel!? ;)

Hvor gjemmer ilderen din godsaker?
Pixie elsker å gjemme snopet som hun får, og det gjemmes langt under sofaen. Helt bakerst i hjørnet der de to sofaene møtes, der er det trygt. Ellers så finner vi både snop og andre ting gjemt bak akvariet. Ildere er noen små tyver, og stjeler det de har lyst på. Snusboksen til samboeren min kan ikke legges tilgjengelig for Pixie, da er hun og stjeler den og løper så fort hun bare klarer under sofaen og bak akvariet. Det samme gjelder bluetooth handsfree'en hans, den er hun og tar så raskt hun har mulighet. Ellers er hun veldig glad i vingummi, og tyrkisk pepper. Dette er ting hun absolutt ikke skal ha i seg, men har hun sjansen, er hun på bordet og stjeler og løper under sofaen med det!

Har hørt at man ikke burde bade ilderen ofte. Stemmer det?
Det har jeg også hørt, men jeg vil si at dette ikke stemmer. Det er så mange ildermyter ute og går, men ikke halvparten av de er sanne. Det som derimot er sant, er at ildere aldri skal ha; sukker, melk eller avokado. Melk gjør så de blir øyeblikkelig syke, de kaster opp og kaster opp. Og sistnevnte, avokado, er som gift, og må aldri gis en ilder! Men tilbake til spørsmålet, Pixie (som mange andre ildere) elsker vann, og hun elsker å bade. Hun er med inn i dusjen hver gang hun har sjansen, og jeg bader henne og vasker henne når jeg syntes hun trenger en vask. De kan bades og dusjes i rent vann når som helst, og skal du vaske de, velg en mild såpe. Jeg bruker babysåpe på Pixie, og dette fungerer helt fint. Det er kanskje fordi jeg har gjort det fra hun har vært liten, at hun er blitt vandt til det, men hun kan i hvert fall bades og vaskes ofte, uten tegn til tørr hud eller pels. Det er tvert i mot, Pixie har unormalt myk og bløt pels i forhold til andre ildere! Hun elsker i hvert fall å være i vann, og er vi på besøk hos noen med badekar er det ekstra stas, for da kan hun både svømme og dykke!Har ildere lett for å komme godt overends med andre dyr som katter og hunder f.eks?
Jeg veit ikke om det er normalt for ildere, men Pixie er med overalt hvor jeg er, så hun har hilst på både katter og hunder. Katter er redde for henne i begynnelsen, men så fort de blir litt bedre kjent er det noen av de som leker litt med henne. Ellers har Pixie noen hundevenner, noen av de leker med henne, mens andre er redde. Det er i hvert fall ikke noe problem å ha ilder sammen med katt og hund, så lenge man følger med på de.

Har du noen andre dyr enn Pixie?
Ja! Jeg har to pusekatter hjemme hos mamma og pappa, også har jeg og kjæresten fisker. En stor tank på 160 liter, med mange fisker i. Noen platyer, noen neon tetraer, to rensefisker og en stor sugemalle. Jeg har jo blogga om akvariet en god del ganger, men google finner bare to av de. Det er gamle innlegg og dårlige bilder, men dere finner de her og her. På det ene innlegget er det også bilde av den ene pusen, Rosita. Og Rosita bor sammen med StorePus.

Er de mest aktive om natta eller dagen og lager de mye lyd når de først er våkne?
Ildere er jo i hovedsak nattdyr, men de tilpasser seg døgnrytmen din. Så det betyr at Pixie er mye oppe om natta og mye oppe om dagen! Hahahaha, neida. De tilpasser seg døgnrytmen din, så de er våkne når du er våken, og sover som stener når det er stille i huset. Ildere lager en utrolig festlig klukkelyd når de leker og koser seg, men Pixie er av den stille typen. Hun skravler noe nå og da, mens andre ildere aldri tier stille. Her finner dere et eksempel på ilderklukking. Noen ildere skravler i ett sett, sånn som denne over!

Hvor mye koster det å ha en ilder, spesielt ved sykdom?
Dette er enda en myte, det koster ikke flesk å ha en ilder i hus! Ilder koster jo litt å kjøpe seg, og det koster å ha, but then again; det gjør alle dyr. Man betaler jo litt når man kjøper den, også skal den ha valpevaksine da den er 12 uker. Ellers koster jo fòr, bur, sele og leker. Og man har utgifter hvis man skulle være så uheldig at dyret blir sykt. Kasterering og strillisering koster også noen kroner, men sånn er det med alle dyr. Hvis du skal kjøpe deg ilder og lurer på hvor mye det koster, så kan du legge av noen tusenlapper, sånn at du er helt sikker på at du har nok.

Klorer/tisser i/ødelegger den gardiner eller sofaen i stua?
Nei, som nevnt over gjør de ikke fra seg på den måten. Pixie har heller ikke ødelagt noe som helst siden vi fikk henne. Det er som sagt mange myter ute og går, og det at ildere ødelegger alt det de kommer over, er en av de tingene som absolutt ikke stemmer. Det er jo også viktig å nevne at en ilder er full av energi, og at den trenger å aktiveres. Vi er ute hver dag, leker, løper og finner på mange ting. I tillegg er Pixie med over alt, så hun får oppleve mange spennende ting hver dag, noe som igjen gjør at hun får brukt opp masse energi. Det er veldig viktig å aktivisere ildere, da de har et enormt stort energinivå. Og du får igjen for dette da de blir søvnige, og blir søte kosebamser som sovner som steiner i fanget ditt.Hvordan er ildere i forhold til elekstriske gjenstander, ledninger og trapper?
En ilder er ingen gnager, så det er derfor unaturlig for den å gnage på ting. Ildere er rovdyr, som har samme tannsett som f.eks katter. Pixie er en reser i trapper, og løper gjerne opp alle trapper det er mulig å bevege seg i. Det er kjedeligere å gå ned enn det er å gå opp, så pass på at du følger med de! ;)

Kan man gjøre noe for å forhindre/depme lukta av ilderen? Vender man seg til lukta etter hvert?
Hannildere som er ukasterert lukter en del, men så fort man kastererer de hjelper det mye på lukta, og da slipper man også markering. Hunnildere lukter ikke noe i den forstand at man trenger å gjøre noe for å forhindre lukt, og det lille som er venner man seg til veldig raskt. De fleste syntes de lukter søtt, og mange syntes det lukter honning. Ildere har en forsvarsmekanisme som gjør at de kan "stinke" seg, dette skjer ved at de slipper ut en type stank fra bakenden, noen syntes dette er helt grusomt, andre syntes ikke det er noe plagsomt i det hele tatt. Jeg liker ikke den lukta, mens kjæresten min ikke plages av den. En hannilder slipper ofte disse stinkbombene, mens hunnildere gjør dette veldig sjeldent. Dette kan skje da de føler seg truet, da de leker eller da de rett og slett er veldig hypre. Det var mye pga. lukt at vi kjøpte hunnilder, da de generelt lukter veldig mye mindre. Jeg er fullstendig avhengig av lukta til Pixie, og lukter på henne hele tida!

Biter den mye i ting?
Igjen, nei. Pixie har mange leker, bamser og slike ting, og det er de det går hardest utover. Det er veldig viktig å kjøpe leker til ildere, da de får ut mye energi på disse. En ilder er sånn sett ikke likt andre dyr, da de helt plutselig kan bli utrolig hypre. Da løper de rundt, ruller seg rundt på gulvet og gjør sin "war dance". Dette er utrolig gøy å se på, og jeg ler like mye enda da Pixie har sine raptus. De blir så hypre at de ikke veit hvor de skal gjøre av seg, og det ser ut som at det klikker helt for dem. Dette viser bare at en ilder trives og har det godt. Et eksempel på war dance ser dere her! På begynnelsen, på 1:18 og 2:48.

Tåler den å være ute en typisk norsk vinterdag i norge, eller vil det bli for kaldt?
Jada, Pixie har vært ute i hele vinter, og hun elsker snø! Jeg kjenner flere ildere som ikke er glad i hverken kulde eller snø, men Pixie storkoser seg. Hun løper rundt, hopper, og lager små ganger og huler. Og når de blir for kalde og vil inn kommer de og klatrer opp på deg for å få varmen igjen. Mange vinterbilder av Pixie her.Det er mange ildermyter ute og går, og mange skremselshistorier. Jeg har ikke opplevd noe veldig merkelig, eller noe veldig skummelt med ilder. Det er selvsagt et par ting man aldri må gjøre, som nevnt over, men i det store og det hele er det bare å bruke sunn fornuft. Husk at kjeledyret ditt gjenspeiler deg, er du snill og tålmodig blir kjeledyret ditt det samme, er du agressiv og usikker blir dyret ditt også det. Positiv respons er så utrolig viktig!

Det var alle tingene dere lurte på, fikk dere svar på alt? Hvis ikke er det bare å kommentere, så skal jeg svare så godt jeg kan. Er det noen som har ilder her, da? Da må dere legge igjen link til meg!

Ilder er i hvert fall det perfekte kjeledyr for meg, og det har vært enda bedre å ha ilder enn jeg hadde håpa på før jeg fikk Pixie. (:

23 kommentarer

Ann-Kristin

26.03.2012 kl.21:50

Fine svar, og fine bilder. Herregud så nusselig hun her! Nå gleder jeg meg bare enda mere til jeg får min. :)

Frida April

26.03.2012 kl.22:44

Ann: Tusen takk! :) Så hyggelig å høre at du likte innlegget. Når får du din? Og har du blogg eller noe lignende hvor jeg kan følge deg? :)

Ann-Kristin

27.03.2012 kl.10:12

Det vet jeg ikke helt. Oppdretteren venter bare på at hunnen skal komme i brunst, hun var hvis litt sent ute denne gangen. Blir forhåpentligvis i løpet av sommeren. Og nei, har ikke en blogg. Ikke enda ihvertfall. Vurderer å lage meg en, så jeg kan si ifra om jeg skal det. (: Skal forresten ha en hunn istede for en hanne.

Og den skal hete Frida Josefine, synes det navnet var litt søtt. Da har dere samme fornavn, da. Haha. :)

Frida April

27.03.2012 kl.13:43

Ann: Så spennende! :) Jeg venter selv på at Pixie skal komme i brunst, det må jo være snart, for jeg klarer snart ikke å vente lenger! ;)

Så søtt navn, fine navn begge to, da! ;)

Ida - mamma til Amalie

28.03.2012 kl.12:13

Off får så lyst på ilder jeg også når jeg er innom her å leser om Pixie :)

Men blir vel kanskje litt mye med ilder å baby nå så.. :P

Frida April

03.04.2012 kl.16:44

Ida: Hihii, jaa, det blir kanskje litt mye med både bebi og ilder! ;) Men det er jo veldig koselig hver for seg! :D

Ida - mamma til Amalie

12.04.2012 kl.16:40

Jeg tenker at Amalie kan få det som kjæledyr når a blir litt større :D hehe ^^

Carina

14.04.2012 kl.00:40

Pixie er så utrolig søt! :)

...men en ting, kjæresten min har en ilder. Og den er ganske gal, eller det er en hannilder og den liker ekstremt godt å markere på alt som finnes, spesielt mine ting når jeg kommer på besøk. Pluss at han lukter ganske stramt! Lukta i seg selv plager meg svært lite, men markeringa skulle jeg vært foruten. Vet du noe om kastrering vil hjelpe mot markeringa? Og kanskje du har et tips eller to på hvordan jeg skal få overtalt min bedre halvdel på å ta vekk manndommen til hans kjære barn, noe som tydeligvis er litt vanskelig for han :P hehe...

Elsker innleggene om Pixie :) ...hvor mye ga du for det nye buret forresten?

Frida April

14.04.2012 kl.03:08

Ida: Jaa, for en god idè! Da får jo du også glede av det, hihii. ;)

Frida April

14.04.2012 kl.03:13

Carina: Hei Carina! Takk for kommentar! :)

Å kasterere vil fjerne all markering og 99% av lukt. Det er selvfølgelig unntak, men det er virkelig verdt det. I tillegg får dere jo en skikkelig selskapssyk kosegris når han blir kasterert.

Jeg blir selvfølgelig veldig nysgjerrig når jeg hører om andre ildere. Kan jeg finne bilder på en blogg? Hvis ikke er jeg å treffe på mail, fridaapril@live.com

Frida April

14.04.2012 kl.03:16

...og det nye buret fikk jeg for to tusenlapper, selvfølgelig brukt. Nytt koster det tett opp mot enda tre lapper til. Ta en titt på FINN.NO. :)

Vaako

21.04.2012 kl.16:56

Hun var utrolig nydelig er en sånn pastell jeg håper å få til sommeren :) har en pastell nå men han er litt mørkere :)

Carina: Det er normalt for de fleste hann ildere å bli "gale" i brunst perioden. Min lille jack hadde sin første brunst i desember å jeg måtte bare få kastrert han i februar.. Han var rett å slett helt jævlig -.- han var så stressa så han ble syltynn,dommerne på vinterilderen sa te meg at han var underernert (han var ikke det da men så sånn ut) å det sier litt hvor stressa han var. også markerte han overalt med det klisset han hadde på tissen som jeg prøvde å vaske vekk hele tiden, han var slem mot de to andre jeg har, beit dem i annsiktet å dro dem borover gulvet hele tia å ga seg ikke å når vi skulle prøve å leke med at så satt vi med en stiftemaskin i henda, han beit som faen.. så kastrerte vi han å nå nibler han bare når han biter,leker vanlig med dem andre og er verdens snilleste gutt igjen og han lukter ikke like jævlig som da han var i brunst :) men vill du ikke kastrere han så kan man sette inn implatat også vist man vill bruke han til avl om noen år =)

Anne-Serine

27.04.2012 kl.01:23

hei! jeg har utrolig lyst på ilder, men driver aktiv med hest 3 ganger i uken, så er vekke ca 3timer de dagene+ skolen som tar sefølgelig tid. Har foreldre og søsken som ville nok kost og lekt med den menst jeg var på skolen eller hos hesten. Men fikk lyst å spørre deg om hva du tror jeg burde gjort? hørt av mangen at en ilder trenger mye aktivitet om dagen, og at man ikke kan være vekke fra den i over 3 timer(?) stemmer dette?

Berte

27.04.2012 kl.11:53

fin Ilder!!

Frida April

29.04.2012 kl.20:50

Vaako: Tusen takk! :D

Frida April

29.04.2012 kl.20:51

Anne: Hei Anne-Serine! :) Du kan fint ha ilder selv om du blir borte fra den i tre timer, men husk på at den da må ha et stort bur, og helst et eget rom som den kan oppholde seg i når du ikke er hjemme. :)

Frida April

29.04.2012 kl.20:51

Berte: Tusen takk for det! :)

Estrella

30.04.2012 kl.10:42

Hei! Koselig blogg du har, vil gjerne følge med videre! <3

Ehh, la merke til at du har en sånn søt ilder :3

Hvor kjøpte du ilderen?

Ønsker meg ilde rjeg å skjønner du.

Kjempe søtt navn ;)

Frida April

03.05.2012 kl.17:46

Estrella: Hei! Nå kommer det straks valper her og, så da kan du jo kjøpe en av meg, om du har lyst på ilder du og? ;)

Lene-Christina

11.07.2012 kl.00:47

Heisann =)

Bra innlegg du har =)

Åssen farge er det på dine valper a ?

Og hvor mye koster en valp ???

Frida April

11.07.2012 kl.03:22

Lene: Hei. Så hyggelig å høre! :)

Fargene blir lyse, silver, pastell og hvit med litt svart på ryggen. Hver valp koster 3500, send meg en mail om du vil vite mer eller få fler bilder. :)

Lene-Christina

15.07.2012 kl.17:44

Jeg kan ikke skaffe meg ilder nå.

Har allerede en katt og en hund =P

Jeg og mannen min skal vente til vi har kjøpt et større hus

med mer plass til dyrene =)

Men jeg er utrolig nysgjerrig på det vesenet =P

Jeg skal lære meg om Ilder så senere finne ut om det er noe for oss =)

Frida April

18.07.2012 kl.22:44

Lene: Da er det bare å google'e, så finner du masse spennende informasjon. Og skulle det være noe spesielt du lurer på, så er det bare å spørre! :)

Skriv en ny kommentar

Frida April

Frida April

25, Eidsvoll

Jeg er ei bli' og positiv jente på 23 år som er veldig glad i livet! Blogger om alt som måtte falle meg inn, og tar en hel haug med bilder! Spør gjerne om det skulle være noe du lurte på! :) Alle spørsmål sendes til; fridaapril@live.com

Kategorier

Arkiv

hits